Άρθρα

«Η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός Τουρισμού Υγείας»

Πέτρος Μαμαλάκης, Founder & CEO Vitabooking

Πως θα μας περιγράφατε το vitabooking.com; πως και πότε προέκυψε η ιδέα, σε ποιους απευθύνεται, πόσο καιρό υπάρχει, πως έχει γίνει η επιλογή των επαγγελματιών του ιατρικού και τουριστικού κλάδου;

Το vitabooking.com αποτελεί ένα κόμβο παροχής υπηρεσιών υγείας, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος αποκτά εύκολα και γρήγορα πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι στη χώρα του, χωρίς λίστες αναμονής. Ο ασθενής προγραμματίζει τη θεραπεία του σε πιστοποιημένα ελληνικά νοσοκομεία, με φροντίδα από τους καλύτερους γιατρούς, ενώ παράλληλα αναθέτει στο Vitabooking τη φροντίδα όλων των λεπτομερειών του ταξιδιού στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς του εξωτερικού, ξένους και ομογενείς. Η επιλογή των συνεργατών γίνεται με κριτήρια την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, τις πιστοποιήσεις Διεθνών Οίκων που διασφαλίζουν ότι ο ασθενής του εξωτερικού θα λάβει με απόλυτη συνέπεια τις καλύτερες υπηρεσίες.

Πως προέκυψε η ανάγκη για μια τέτοια πλατφόρμα;

Η έρευνα της McKinsey, το 2011, τοποθετεί τον Ιατρικό Τουρισμό μεταξύ των 8 αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άποψη σημαντικών δυνάμεων της ιδιωτικής υγείας και του κλάδου του τουρισμού που επιχειρούν με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν πολύ καλές ιατρικές δομές και δυνατότητα η Ελλάδα να προσφέρει σημαντικές και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, η επικοινωνία που γινόταν μέχρι τώρα, ήταν μεμονωμένη από τα διάφορα ιατρικά κέντρα με στόχο να πουλήσει ο καθένας τις υπηρεσίες του χωρίς όμως να μπορεί κάποιος εύκολα να έχει πρόσβαση σε αυτές. Το vitabooking, με μια λειτουργική εφαρμογή, χωρίς λίστες αναμονής, πλήρως εναρμονισμένο με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπου ο καθένας μπορεί να δει reviews πελατών, δημιουργήθηκε για να προσφέρει:

  • Πλήρη ενημέρωση σχετικά με το εύρος των θεραπειών που διατίθενται στα κορυφαία ιατρικά  κέντρα στην Ελλάδα και σύγκριση τιμών με τη χώρα προέλευσης  του κάθε ασθενή,

  • Ολοκληρωμένη παρουσίαση των συνεργαζόμενων  νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με περιγραφή, βίντεο και φωτογραφίες των εγκαταστάσεων, των υποδομών, των υπηρεσιών και των θεραπόντων ιατρών,

  • Προαιρετική παροχή υπηρεσιών διερμηνείας και μετάφρασης εγγράφων,

  • Δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του γιατρού του ασθενούς και του Έλληνα γιατρού,

  • Κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων / ξενοδοχείων, υπηρεσίες μεταφοράς,

  • Βοήθεια σε όλα τα γραφειοκρατικά & διαδικαστικά θέματα, τα έγγραφα και τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών,

  • Τουριστικές δραστηριότητες για τον ασθενή ή/και για τα μέλη της οικογένειάς του.


Για ποιόν κλάδο της ιατρικής υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Μεγαλύτερο ενδαφέρον παρουσιάζουν η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και οι οφθαλμολογικές υπηρεσίες, όπου στην Ελλάδα η ποιότητα των υπηρεσιών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Επιπλέον έχουν ενδιαφέρον η Οφθαλμολογία, η Ορθοπαιδική και η Πλαστική Χειρουργική.

Υπάρχουν εκτιμήσεις για το ποιοί πολίτες, από ποιες χώρες και γιατί αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό;

Οι εκτιμήσεις δείχνουν 60%-90% χαμηλότερη δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης και μικρότερες λίστες αναμονής σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σε συνδυασμό με την ιατρική αριστεία στην Ελλάδα και το κλίμα, καθιστούν τη χώρα μας ιδανικό προορισμό Τουρισμού Υγείας. 

Η ομογένεια σε ποιο βαθμό και για ποιο λόγο προτιμάει την Ελλάδα;

Η Ομογένεια, λόγω των άρρηκτων σχέσεων που διατηρεί με τη «μητέρα-πατρίδα», έχει σταθεί πολύτιμος αρωγός. Τα δύο τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών & την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, υπό την προεδρία του κου Πατούλη, έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων με τη διοργάνωση «Συνεδρίων Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα» σε μεγάλες πόλεις της Ομογένειας. Πρώτος σταθμός ήταν η Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2016. Ακολούθησαν το Μόντρεαλ και το Σικάγο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017. Επόμενη μεγάλη διοργάνωση, το Συνέδριο της Μελβούρνης στις 25 & 26 Νοεμβρίου 2017, εκεί που ζουν περί τους 300.000  Έλληνες. Εκτός από τις ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος που απολαμβάνουν στην Ελλάδα, συνδυάζουν λόγω της αγάπης τους για την πατρίδα και την περιουσία τους  και την οικογένειά τους την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με το ταξίδι στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού που έχει η Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, την πατρίδα του Ιπποκράτη, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης σε έγκριτα πανεπιστήμια, η εμπειρία ιατρικού προσωπικού αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, οι διεθνείς πιστοποιήσεις και οι συμβάσεις με μεγάλους φορείς ιδιωτικής ασφάλισης, οι χαμηλότερες τιμές και οι μηδαμινές λίστες αναμονής καθιστούν τη χώρα μας έναν από τους πιο αξιόπιστους προορισμούς Τουρισμού Υγείας, πάντα σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα που διαθέτουμε. 

Πόσο φθηνότεροι είμαστε στις ιατρικές υπηρεσίες σε σχέση με το εξωτερικό. Δώστε μας ένα παράδειγμα  π.χ μια εξωσωματική ή ένα face lifting σε σχέση με ΗΠΑ και Ε.Ε;

Μια εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα κοστίζει χονδρικά 3.000-5.000€, ενώ στην Αμερική και στον Καναδά κοστίζει περί τα 20.000€.

Γιατί κατά τη γνώμη σας πολίτες ξένων χωρών επιλέγουν την Ελλάδα; Υπάρχουν π.χ πρότυπες θεραπείες;

Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που προανέφερα με το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών με ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η αιμοκάθαρση, τα κέντρα αποκατάστασης, τα ιαματικά λουτρά και η τεχνητή αναπαραγωγή, όπου κορυφαίοι επιστήμονες γιατροί, όπως ο Κωνσταντίνος Πάντος, έχουν διεθνή αναγνώριση και έχουν εξελίξει την εξωσωματική γονιμοποίηση με τρόπους αναγνωρισμένους και καινοτόμους διεθνώς.

Πως μπορεί ένας επαγγελματίας του ιατρικού κλάδου να συμπεριληφθεί στις λίστες του vitabooking.com; Πόσο κοστίζει και τι πιστοποίηση πρέπει να έχει;

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Ο επαγγελματίας του χώρου επιλέγεται με μόνα κριτήρια τις πιστοποιήσεις του και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών Τουρισμού & Υγείας και του vitabooking υπογράφεται μια Β2Β σύμβαση, όπου περιγράφονται αναλυτικά η επαγγελματική σχέση και οι υποχρεώσεις κάθε πλευράς, που μόνο στόχο έχουν την ανάπτυξη, την προβολή αλλά και τη σωστή διαχείριση του οποιουδήποτε ασθενή θέλει να έρθει στην Ελλάδα για να λάβει τις υπηρεσίες του.

Υπάρχουν στοιχεία (τύπου infographics) των τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα με ιατρικό κίνητρο; Αυτοί οι τουρίστες είναι παράλληλα και καταναλωτές (ξενοδοχεία, μουσεία, εμπορικά καταστήματα, κλπ); Σκιαγραφήστε μας το προφίλ του μέσου ταξιδιώτη.

Σαφώς. Τα τελευταία χρόνια πολλά ζευγάρια από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Γερμανία και την Γαλλία επιλέγουν την Ελλάδα για να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και να αποκτήσουν παιδί. Ένας από τους λόγους, εκτός από τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι το προοδευτικό ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. Στην Ιταλία και την Γερμανία πχ, η δωρεά ωαρίων απαγορεύεται. Φυσικό επακόλουθο του ταξιδιού τους στην Ελλάδα για παροχή ιατρικής υπηρεσίας είναι και η παραμονή, μεταφορά και επίσκεψή τους σε διάφορα σημεία της χώρας.

Το κράτος βοηθάει; Υπάρχει εθνική στρατηγική όσο αφορά τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα; Ποια χώρα θα πρέπει να έχουμε ως μοντέλο;

Μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής καταδεικνύει ότι, σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα ως πάροχος Ιατρικού Τουρισμού έχει καλές υποδομές σε ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και πολλούς καλούς γιατρούς σε πολλές ειδικότητες, αλλά υστερεί σε θεσμικό πλαίσιο, οργάνωση και marketing. Με λίγα λόγια, το κράτος δεν βοηθάει ουσιαστικά στην προώθηση του Τουρισμού Υγείας, σε αντίθεση με την Τουρκία, που το κράτος υποστηρίζει ενεργά την προώθηση αυτή, με αποτέλεσμα να έχει πετύχει να είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, σε αυτόν τον τομέα.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της «μεσαίας κυρίως αγοράς» του ιατρικού τουρισμού μέσω: του χαμηλού κόστους των υπηρεσιών, του υψηλού επιπέδου επιστημονικής επάρκειας, της εμπειρίας του ιατρικού προσωπικού και των σύγχρονων υποδομών υγείας. Πρέπει όμως να αναληφθούν δράσεις όπως ο καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, η αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις, η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών και ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες-ασθενείς. Πρότυπες χώρες, με την έννοια τη ραγδαία εξέλιξη του Τουρισμού Υγείας, είναι πολλές. Στην Ευρώπη πχ η Ουγγαρία και η Σερβία αποτελούν ανερχόμενη δύναμη στον χώρο του ιατρικού τουρισμού, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η Ινδία, η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα και η Κούβα.

image widget